Turbo polnilniki

Leta 1905 je Schweitzerjev inženir Alfred Büchi s patentom turbo polnilnika na izpušne pline prispeval k izboljšanju gospodarnosti batnih motorjev. Potrebno pa je bilo približno 80 let, da so turbo polnilnike toliko izpopolnili in jih pomanjšali, da so v velikih serijah vgrajeni tudi v osebna vozila. Turbo-polnilnike so do pred 30 leti uporabljali le v aeronavtiki in v dizelskih motorjih. Vendar so izkušnje iz letalstva, kjer se uporablja veliko konstrukcij, ki delujejo na principu stisnjenega (komprimiranega) zraka, seveda v drugačnih pogojih, zelo pripomogla in olajšala razvoj turbine za avtomobile.

Turbo polnilnik, turbo kompresor ali turbina je naprava, ki s pomočjo plinov, prisilno napolni motor s svežim stisnjenim zrakom. Turbina ima tri dele:

      - Ohišje turbine
      - Ohišje kompresorja
      - Sredinski del jedro turbine
 
Namen turbine je, da razbremeni motor, ki se zato lažje in hitreje zavrti. S tem ustvarimo večjo moč in navor na manjši prostornini motorja, ter posredno tudi boljši izkoristek goriva.

Turbo polnilnik je izdelan z visoko natannostjo. Kljub temu je po zgradbi enostaven, vzdržljiv in zmogljiv. Ob pravilnem vzdrževanju deluje več let brez okvar.  
Turbo polnilnik je sestavljen enostavno, kljub temu pa so posamezni modeli izdelani z natančnostjo 1/1000 mm. Gredi se vrtijo tudi do 250000 min-1. Vijaki so zategnjeni s točno predpisanim momentom.

Popravilo turbine zatorej prepustite šolanim strokovnjakom, ki so opremljeni s posebnim orodjem in opremo, ki vam turbo polnilnik popravijo.

V našem servisu bomo poskrbeli, da se boste tudi v prihodnje vozili z vrhunsko pregledanimi in servisiranimi turbopolnilniki.

Naše dolgoletne izkušnje, znanje in strokovnost so garancija za uspeh.

© 2014 BEJA d.o.o. Produkcija: Sloway spletne rešitve